Zeleninová polévka s francouzským máslem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s francouzským máslem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56625 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
1 l | Hovězí vývar základní |
4 polévková lžíce | Hrášek mražený |
4 ks | Karotka |
300 g | Květák |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Francouzské máslo | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 126,1mg |
Draslík | 822,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,8mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hovězí vývar základní, Karotka, Květák, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zeleninová polévka s francouzským máslem postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme květák, karotku i brambory. Květák rozdělíme na růžičky, karotku pokrájíme na kolečka a oloupané brambory krájíme na kostičky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně rozkrájíme. |
2 | V hrnci přivedeme k varu čistý hovězí vývar, přidáme všechnu zeleninu a pomalu vaříme 5 - 7 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. V misce vymícháme máslo s hladkou moukou, poté je postupně po troškách přidáváme do polévky a vaříme dalších 5 minut. Přisypeme zelený mražený hrášek, vaříme další 4 minuty. V misce vyšleháme smetanu se žloutkem, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Přimícháme petrželku a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. K zeleninové polévce podáváme sýrové tyčinky.