Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56639 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
4 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
400 g | Hrách loupaný |
1 kávová lžička | Majoránka |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Vepřová kýta uzená |
1,2 dl | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
4 polévková lžíce | Hořčice kremžská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 250,4mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 21,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,7mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Hrách loupaný, Pepř černý mletý, Pórek, Vepřová kýta uzená, Hořčice kremžská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem postup přípravy receptu:
1 | Loupaný žlutý hrách dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vsypeme do hrnce s 1,2 dl vody a necháme namočený minimálně 10 hodin. Druhý den do vody s hrachem přidáme omyté uzené maso, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme přibližně 80 minut. Ze začátku vaření odstraňujeme z polévky průběžně pěnu a občas polévku promícháme, aby se nic nepřichytilo ke dnu hrnce. |
2 | Mezitím očistíme a omyjeme celý pórek, cibuli a česnek. Stroužky česneku a celou cibuli přidáme hned do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka. Po hodině varu polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a mletým zázvorem. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme do polévky pokrájený pórek. Cibuli s česnek |
3 | Uvařené uzené maso vyjmeme z polévky, rozkrájíme na plátky a rozdělíme na dezertní talířky. Přidáme lžíci ostré hořčice, cibuli s česnekem vyjmeme. |
4 | Polévku rozdělíme do talířů, ke každé porci přidáme na talířku uzené maso. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb. |
Poznámka
Servírujeme teplé.