Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 205 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou
Celkový čas: | 205 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 170 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56647 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Cibule |
3500 g | Krůta |
80 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
500 g | Rýže loupaná |
200 g | Sádlo škvařené |
7 kávová lžička | Solamyl |
2 polévková lžíce | Sůl |
300 g | Uzené maso vařené |
3 ks | Vejce slepičí |
2,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 260,5mg |
Draslík | 988,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 77,3mg |
Vitamín B6 | 1,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Rýže loupaná, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Solamyl, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Přebranou rýži vypereme ve vlažné vodě. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, přidáme rýži, vaříme 15 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou. |
2 | V kastrolku na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži, sekanou petrželku a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce a 6 lžiček Solamylu. |
3 | Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme rýžovou nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, poté převážeme a stáhneme, aby se okraje nevysušily. Osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a pečeme bez podlévání vodou ve středně rozehřáté troubě cca 2,5 hodiny. |
4 | Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, šťávu v pekáči vysmahneme na tuk, zalijeme 200 ml vody, přivedeme do mírného varua a nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče. Přidáme ve lžíci vody rozmíchanou lžičku Solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme. |
5 | Z krůty odstraníme nitě, nasekáme ji na porce, rozložíme na talíř, podlijeme šťávou a obložíme nakrájenou rýžovou nádivkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.