Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou
Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56673 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
500 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
Na vaření v páře | |
---|---|
1 l | Voda pitná |
Švédská majonéza | |
1 kávová lžička | Hořčice v prášku |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
3,2 dl | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Vařené brambory | |
500 g | Brambory |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 148,1mg |
Draslík | 678,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Brambory, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Hořčice v prášku, Ocet kvasný lihový, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou postup přípravy receptu:
1 | Brambory stejné velikosti omyjeme, dáme do rendlíku s 6 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme je, vychlazené pokrájíme na plátky a vložíme do mísy. |
2 | Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku), vložíme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme, poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu vložíme do misky, zakryjeme a necháme vychladnout. |
3 | Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme. Omytá a osušená rajčata pokrájíme na osminky, přidáme k bramborům. Salát zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme vychlazený. |
Poznámka
Servírujeme studené.