Noky z jíšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Noky z jíšky
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56747 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Máslo čerstvé |
80 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 137,7mg |
Draslík | 60,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Noky z jíšky postup přípravy receptu:
1 | V hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme polohrubou mouku a osmažíme si světlou jíšku. Postupně k jíšce budeme přilévat studenou vodu a metličkou jíšku šleháme do hladka. Utvoříme si tak celistvou hrudku. Když se nám těsto nebude lepit na stěny pánve, odstavíme ji z plotny a těsto ještě 10-12 minut zpracováváme vařečkou. |
2 | Poté postupně do těsta vmícháme cukr, sůl a vejce. Z připraveného těsta vykrajujeme lžičkou noky, které zavařujeme do polévek. Vaříme je přibližně 3-4 minuty. Jakmile vyplavou napovrch, jsou uvařené. |
Poznámka
Noky můžeme vařit v mírně osolené vodě. Uvařené vyjmeme sítem, propláchneme pod studenou vodou a podáváme je jako přílohu k masitým pokrmům.