Zapékaný tuňák s rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaný tuňák s rýží
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56814 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Rýže dušená |
600 g | Tuňák vařený |
Zálivka | |
---|---|
2 ks | Cibule lahůdková |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
Na posypání a zalití | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 152,5mg |
Draslík | 851,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rýže dušená, Cukr krupice, Pepř bílý, Protlak rajčatový sterilovaný, Sůl, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Tuňák vařený, Cibule lahůdková, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zapékaný tuňák s rýží postup přípravy receptu:
1 | V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Mírně vychladlou poté zředíme smetanou, ochutíme cukrem, solí, pepřem a rajčatovým protlakem. Směs dobře vyšleháme, abyse netvořily hrudky a pomalu, za častého míchání, povaříme 10 minut. |
2 | Maso z vařeného tuňák vykostíme a pokrájíme na kousky. Petrželovou nať i lahůdkovou cibulku omyjeme a drobně rozkrájíme. |
3 | Pekáček vytřeme máslem, do něj poklademe střídavě několik (3 - 5) vrstev dušené rýže a masa z tuňáka. Každou vrstvu posypeme petrželkou a cibulkou, vrstvy zakončíme rýží. Povrch přelijeme smetanovou jíškou, posypeme strouhankou a pokapeme máslem. |
4 | Pekáček s tuňákem a rýží vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 25 - 35 minut. Tuňáka s rýží rozdělíme na porce a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Jako přílohu podáváme salát z čerstvé zeleniny.