Hovězí jazyk Bourgeois - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí jazyk Bourgeois
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56889 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
12 ks | Bílá cibulka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1,5 kg | Hovězí jazyk |
60 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
100 g | Mrkev kořen |
60 g | Olej rostlinný |
100 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 kávová lžička | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 229,5mg |
Draslík | 996,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí jazyk, Olej rostlinný, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bílá cibulka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí jazyk Bourgeois postup přípravy receptu:
1 | Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list. |
2 | Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru. |
3 | Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl. |
4 | Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky. |
5 | Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí. |
6 | Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky. |
7 | Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami. |
8 | Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou. |