Velikonoční koláč s tvarohovou a makovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční koláč s tvarohovou a makovou náplní
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56905 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
40 g | Droždí |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
70 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
600 g | Mouka polohrubá |
100 g | Rozinky bílé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na vymazání plechu | |
1 dl | Olej slunečnicový |
Na makovou náplň | |
60 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
100 g | Mák mletý |
1 dl | Mléko polotučné |
50 ml | Rum |
Na tvarohovou náplň | |
50 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Pudinkový prášek - vanilkový |
200 g | Tvaroh jemný |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na dokončení | |
20 g | Cukr moučkový |
60 g | Mandle plátky |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 73,0mg |
Draslík | 382,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Olej slunečnicový, Cukr krupice, Rum, Cukr moučkový, Pudinkový prášek - vanilkový, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Rozinky bílé, Cukr vanilka, Mák mletý, Mléko polotučné, Cukr vanilka, Tvaroh jemný, Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční koláč s tvarohovou a makovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Mléko v kastrůlku zahřejeme na vlažné /nemůže byt horké/, rozdrobíme do něho droždí, dáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek. Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem, zbylý cukr, 1/2 lžičky soli, vsypeme vanilkový cukr. V mikrovlnné troubě rozpuštěné /ale ne horké/ máslo přidáme k surovinám v misce. Rukou nebo v kuchyňském robotu ze surovin vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Před dokončením míchání dáme do těsta předem namočené a scezené rozinky a těsto už promícháme jen dřevěnou vařečkou. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout 30-40 minut. |
2 | Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme vanilkový a krupicový cukr, nakonec přidáme mletý mák. Za stálého míchání povaříme 2 minuty a stáhneme z ohně. Přilijeme rum, dobře promícháme a necháme vychladnout. |
3 | Tvaroh dáme do misky, přidáme cukr, pudinkový prášek, žloutek a vanilkový cukr. Vše dohromady promícháme. |
4 | Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, rozdělíme ho na tři díly. První díl rozválíme na plát, rozložíme na něj makovou náplň, zabalíme tak, že svineme do rolády. Rozválený druhý díl naplníme tvarohovou náplní a opět zavineme. Třetí díl rozválíme, necháme volný, akorát ho zavineme do rolády. Připravené tři díly těsta položíme před sebe a upleteme na klasický cop. |
5 | Do pekáče vlijeme 1 dl i více oleje, položíme do něj cop, necháme 15 minut v teple vykynout. Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do nahřáté trouby. Pečeme při 180stupňové teplotě 15 minut. Snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme dalších 25-30 minut. |
6 | Po upečení necháme mírně vychladnout v pekáči, posypeme moučkovým cukrem, vybereme a necháme volně vychladnout. Po vychlazení krájíme na přiměřené krajíce, asi jako chleba. |