Pomerančový koláč se smetanou

90 min.
Česká republika

Ingredience

    • 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 30gramůCukr krupice
    • 125gramůMáslo čerstvé
    • 15mililitrůVoda pitná
    • 80gramůPomerančová kůra
    • 120mililitrůPomerančová šťáva
    • 50gramůStrouhanka
    • 25mililitrůCitronová šťáva
    • 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 50gramůMáslo arašídové
    • 2kusyVejce slepičí
    • 60gramůCukr krystal
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
378 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
24 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
2 g
Cukr
13 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy vsypeme mouku, přisypeme krupicový cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, konečky prstů rozmělníme v mouce, přilijeme lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na středně silný plát, rozložíme na plech potažený papírem na pečení, propícháme vidličkou, zatížíme keramickou mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.
  • 2
    Do mísy nasypeme strouhanou pomerančovou kůru, strouhanku, krystalový cukr, přilijeme pomerančovou i citronovou šťávu, smetanu, rozpuštěné arašídové máslo, přidáme žloutky a vymícháme krém. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků, naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba 40 minut.
  • 3
    Koláč naporcujeme a ještě teplý podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.