Recept

Velikonoční mazanec s rozinkami

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Velikonoční mazanec s rozinkami 5 1
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 56966

Ingredience

Na těsto
120 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
30 g Droždí
13 g Kypřicí prášek do pečiva
2 dl Mléko polotučné
500 g Mouka polohrubá
130 g Máslo čerstvé
70 g Rozinky bílé
3 ks Vaječný žloutek slepičí
1 dl Voda pitná
Na vymazání plechu
40 g Mouka pšeničná hrubá
70 ml Olej slunečnicový
Na ozdobení
40 g Cukr moučkový
40 g Mandle
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 450 kcal
Kilojoule 1 883kJ
18% Sacharidy 66 g
23% Tuky 17 g
6% Sodík 123 mg
19% Bílkoviny 11 g

Velikonoční mazanec s rozinkami postup přípravy receptu:

1

Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.

2

Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.

3

Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.

Poznámka

Servírujeme studené.

Komentáře a hodnocení

 
Ady.cerna
Velikonoční mazanec s rozinkami
Zkoušela sem dnes poprvé tento recept a mazanec se povedl, akorát je vic cítit drozdim, nevím proč, dala jsem přesně podle navodu :(

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept