Moldavská zapékaná rajčata - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moldavská zapékaná rajčata
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57163 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
600 g | Brambory vařené |
100 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
8 ks | Rajčata |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr smetanový tavený 45% |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Vývar zeleninový |
1 kávová lžička | Pažitka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 181,1mg |
Draslík | 924,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Paprika mletá sladká, Rajčata, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Pažitka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr smetanový tavený 45%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Moldavská zapékaná rajčata postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme sýrovou omáčku. V kastrolku ve 125 ml horkého mléka rozpustíme tučný tavený sýr nakrájený na kostky. Pak připravíme ze 40 g másla a 3 lžic hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou, rozšleháme se šlehačkou, přilijeme rozpuštěný sýr, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a krátce povaříme. Potom stáhneme z ohně a zjemníme žloutkem. |
2 | Větší rajčata omyjeme, rozpůlíme, na řezu osolíme a opepříme a naskládáme je řezem navrch do máslem vymazané zapékací misky. Vše zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, pokapeme máslem a vložíme do horké trouby, kde rajčata 15-20 minut zapékáme. |
3 | Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme sekanou pažitkou. |