Sýrová omáčka s vejci, párky a bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrová omáčka s vejci, párky a bylinkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57231 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
8 plátek | Veka |
Vařená vejce | |
---|---|
6 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Omáčka | |
50 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř bílý |
3 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 45% |
Opečené párky | |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 ks | Párky Frankfurtské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 440,3mg |
Draslík | 180,1mg |
Vláknina | 367,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 636,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Voda pitná, Pepř bílý, Sůl, Sýr Eidam cihla 45%, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Veka, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Párky Frankfurtské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Sýrová omáčka s vejci, párky a bylinkami postup přípravy receptu:
1 | V 7 dl vody uvaříme vejce natvrdo. Vaříme 9 - 10 minut, poté je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Tvrdý sýr strouháme nahrubo nebo jej pokrájíme na kostičky. Párky rozpůlíme, nožem uděláme napříč několik řezů. Veku krájíme na 1,5 cm silné plátky. |
2 | V pánvi rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Postupně (za stálého šlehání) přiléváme mléko, šleháme až do doby, kdy již nejsou ve hmotě žádné hrudky, jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. V kastrolku se silným dnem rozpustíme pokrájený sýr, poté přimícháme bešamelovou omáčku, promícháme, dochutíme solí, pepřem, přidáme vejce a ještě prohřejeme. |
3 | Než se uvaří bešamelová omáčka, ve druhé pánvi na rozpáleném oleji opečeme nakrájené párky z každé strany do zlatova, plátky veky opečeme v toustovači. |
4 | Sýrovou omáčku s vejci nalijeme do talířů, posypeme petrželkou, obložíme pečenými párky a podáváme s opečenými plátky veky. |
Poznámka
Servírujeme teplé.