Smetanová bábovka s ořechy

65 min.
Evropa

Ingredience

    • 30gramůRozinky bílé
    • 50mililitrůRum
    • 4kusyVejce slepičí
    • 20gramůCukr vanilka
    • 270gramůCukr krupice
    • 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
    • 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 13gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 30gramůOřechy vlašské
    • 1lžíceKáva instantní
  • Na ozdobení
    • 40gramůCukr moučkový
  • Na vymazání formy
    • 50gramůHera
    • 60gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
14

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
319 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
12 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
857 mg
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozinky propláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat a namočíme na 30 minut do rumu. Vejce v misce vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem na hustou pěnu. Ze smetany vyšleháme šlehačku, přimícháme ji do vaječné pěny. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme. Z těsta odlijeme třetinu, přimícháme do ní nesekané ořechy, rozinky i s rumem. Do druhého dílu těsta zlehka vmícháme instantní kávu.
  • 2
    Bábovkovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou. Nejdříve vlijeme kávové těsto a potom ořechové. Ihned vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 260°C, 40-45 minut.
  • 3
    Upečenou bábovku necháme krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopíme. Vychladlou bábovku krájíme na tenké plátky a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 7. 2. 2017
Smetanová bábovka s ořechy
Moc dobrá bábovka, jen bych chtěla upřesnit, že pečeme na 160 °C a ne na 260°C, jak uvádí recept. Věřím, že je to překlep. :-) Palec nahoru. 🙂