Dušené závitky z roštěné se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené závitky z roštěné se slaninou
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57533 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Závitky | |
---|---|
60 g | Anglická slanina |
650 g | Hovězí roštěnka vys. peč. |
4 dl | Hovězí vývar základní |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
60 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
Šťáva | |
1 dl | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
Dušené závitky z roštěné se slaninou | |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Rýže dušená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 238,7mg |
Draslík | 156,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Hovězí vývar základní, Olej slunečnicový, Slanina vepřová, Sůl, Hovězí vývar základní, Sůl, Rýže dušená mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka vys. peč., Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dušené závitky z roštěné se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Špalíček hovězí roštěné omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 plátky. Maso mírně naklepeme, okraje na několika místech na řízneme (5-7 mm). Maso z každé strany osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem. Anglickou slaninu a uzenou slaninu nakrájíme na tenké plátky. Na každý plátek masa poklademe plátek uzené a anglické slaniny. Plátky masa stočíme do závitků a okraje uzavřeme párátky. |
2 | V zapékací míse si rozpálíme olej s máslem a závitky zprudka orestujeme z každé strany (po 2 minutách) dozlatova. Poté přilijeme horký hovězí vývar, mísu zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170°C-190°C. Závitky dusíme přibližně 80-90 minut doměkka. |
3 | Omyjeme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky. Měkké závitky vyjmeme, odstraníme párátka, maso odložíme do teplé mísy a uchováme v teple. Do výpeku, který jsme si vyvařili na tuk, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme ji chladným hovězím vývarem a za stálého míchání ji pomalu povaříme 10 minut. Musí být hladká, bez hrudek. Přilijeme smetanu, necháme ji přejít varem, vzniklou šťávu dochutíme solí, pepřem a přecedíme ji přes sítko. |
4 | Závitky na talířích přelijeme šťávou, k závitkům dáme kopečky dušené rýže, kterou ozdobíme snítky petrželky a servírujeme. |