Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou
Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57560 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
6 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1800 g | Kapr obecný |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
100 ml | Olej olivový |
6 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
5 ks | Žemle tuková |
100 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 148,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,1mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Citrony, Cukr krupice, Kapr obecný, Kopr čerstvý, Ocet vinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší porce, z hlavy uvaříme rybí vývar. Mrkev a petržel oloupeme, podélně překrojíme, cibuli oloupeme, přepůlíme. |
2 | Nakrájenou rybu vložíme do kastrolu, přidáme kořenovou zeleninu s cibulí, lžíci octa, sůl, cukr, celý pepř a bobkový list. Zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do měkka. Dušenou rybu dáme na 2 hodiny do chladu. |
3 | Mezitím rozlouskáme vlašské ořechy, jádra umeleme s jednou na kusy nakrájenou žemlí, namočenou v rybím vývaru, prolisujeme česnek. Ořechy, žemli i česnek smícháme v míse dohromady a šleháme, v malých dávkách přidáváme za stálého šlehání olej, až získáme hustý krém. Ochutíme solí a citrónovou šťávou. |
4 | Porce studené dušené ryby položíme na servírovací talíře, přelijeme vychlazenou ořechovou omáčkou, ozdobíme kolečkem citronu a sekaným koprem. Podáváme s bílým pečivem. |
Poznámka
Servírujeme studené. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k vychlazení pokrmu.