Marinovaná zelenina po arménsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marinovaná zelenina po arménsku
Marinovaná zelenina po arménsku
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57600 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 ks | Červená řepa |
24 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Estragon |
3 ks | Jablka |
4 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 ks | Lilek |
2 polévková lžíce | Máta |
3 ks | Mrkev kořen |
50 ml | Ocet vinný |
1 ks | Okurka salátová |
4 ks | Paprika zelená |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
5 ks | Rajčata zelená |
3 polévková lžíce | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 52g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 198,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Česnek, Cibule, Estragon, Jablka, Kopr čerstvý, Lilek, Máta, Ocet vinný, Okurka salátová, Paprika zelená, Rajčata zelená, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Marinovaná zelenina po arménsku postup přípravy receptu:
1 | V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout. |
2 | Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky. |
3 | Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet. |
4 | Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k odležení pokrmu.