Plněná jablka pečená v křehkém těstě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněná jablka pečená v křehkém těstě
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57614 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
12 ks | Jablka |
Křehké těsto | |
---|---|
200 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Ořechová náplň | |
3 polévková lžíce | Džem meruňkový |
1 balení | Mandle |
1 balení | Ořechy vlašské |
5 dl | Voda pitná |
Na potření a posypání | |
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 ks | Cukr skořicový |
1 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobu | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
na vymazání pekáče | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 187,3mg |
Draslík | 449,7mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jablka, Vaječný žloutek slepičí, Mandle, Ořechy vlašské, Voda pitná, Cukr krystal, Vejce slepičí, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Džem meruňkový, Cukr skořicový, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Plněná jablka pečená v křehkém těstě postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme den předem křehké těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vaječný žloutek, změklé, na kousky pokrájené máslo, promícháme ho, dáme na vál a rukama těsto důkladně vypracujeme. Utvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky odpočinout. |
2 | V rendlíku si přivedeme k varu 5 dl vody, ve které mandle povaříme 1 minutu. Scezené mandle oloupeme a posekáme spolu s vlašskými ořechy. 1/3 si odložíme do misky zvlášť, 2/3 dáme do misky a promícháme s meruňkovým džemem. |
3 | Středně velká jablka omyjeme, osušíme a odřežeme vršek od stopky. Pomocí ostré lžičky jablka vydlabeme (jadřince i část dužiny). |
4 | Vydlabaná jablka naplníme ořechovou nádivkou. |
5 | Jablka posadíme do pekáčku, který jsme vytřeli máslem (2 lžíce). Dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. Pečeme je doměkka přibližně 25-30 minut. |
6 | Těsto na pomoučeném vále rozválíme na čtverec silný asi 2-3 mm. Poté těsto nakrájíme na 10 čtverců (podle velikosti jablek). Na střed čtverců posadíme jablka a jablka zabalíme do těsta. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým hrubým cukrem, skořicovým cukrem. posekanými ořechy a dáme je na plech vytřený máslem. |
7 | Jablka pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme je dozlatova přibližně 20 minut. Smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem na tuhou šlehačku. Před koncem šlehání přidáme do šlehačky 1 lžíci práškového cukru. Upečená jablka dáme na dezertní talířky, ozdobíme šlehačkou a servírujeme. |