Recept

Plněná jablka pečená v křehkém těstě

  • Švédsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 57614

Ingredience

12 ks Jablka
Křehké těsto
250 g Mouka pšeničná hladká T 650
200 g Máslo čerstvé
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Ořechová náplň
3 polévková lžíce Džem meruňkový
1 balení Mandle
1 balení Ořechy vlašské
5 dl Voda pitná
Na potření a posypání
3 polévková lžíce Cukr krystal
1 ks Cukr skořicový
1 ks Vejce slepičí
Na ozdobu
1 polévková lžíce Cukr krupice
2 dl Smetana 33% (šlehačka)
na vymazání pekáče
2 polévková lžíce Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

44% Kalorie 867 kcal
Kilojoule 3 628kJ
30% Sacharidy 107 g
64% Tuky 48 g
1% Sodík 23 mg
16% Bílkoviny 9 g

Plněná jablka pečená v křehkém těstě postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme den předem křehké těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vaječný žloutek, změklé, na kousky pokrájené máslo, promícháme ho, dáme na vál a rukama těsto důkladně vypracujeme. Utvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky odpočinout.

2

V rendlíku si přivedeme k varu 5 dl vody, ve které mandle povaříme 1 minutu. Scezené mandle oloupeme a posekáme spolu s vlašskými ořechy. 1/3 si odložíme do misky zvlášť, 2/3 dáme do misky a promícháme s meruňkovým džemem.

3

Středně velká jablka omyjeme, osušíme a odřežeme vršek od stopky. Pomocí ostré lžičky jablka vydlabeme (jadřince i část dužiny).

4

Vydlabaná jablka naplníme ořechovou nádivkou.

5

Jablka posadíme do pekáčku, který jsme vytřeli máslem (2 lžíce). Dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. Pečeme je doměkka přibližně 25-30 minut.

6

Těsto na pomoučeném vále rozválíme na čtverec silný asi 2-3 mm. Poté těsto nakrájíme na 10 čtverců (podle velikosti jablek). Na střed čtverců posadíme jablka a jablka zabalíme do těsta. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým hrubým cukrem, skořicovým cukrem. posekanými ořechy a dáme je na plech vytřený máslem.

7

Jablka pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme je dozlatova přibližně 20 minut. Smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem na tuhou šlehačku. Před koncem šlehání přidáme do šlehačky 1 lžíci práškového cukru. Upečená jablka dáme na dezertní talířky, ozdobíme šlehačkou a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept