Rassolnik z ledvinek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rassolnik z ledvinek
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57637 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
3 ks | Brambory |
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce | Krupky trhané |
1 ks | Mrkev kořen |
2 ks | Nové koření celé |
3 ks | Okurky nakládané |
6 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Vepřové ledvinky |
4 l | Voda pitná |
300 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 185,5mg |
Draslík | 758,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Cibule, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Okurky nakládané, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Vepřové ledvinky, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupky trhané, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rassolnik z ledvinek postup přípravy receptu:
1 | Vepřové ledvinky zbavíme tuku a žilek, dobře je propereme, zalijeme je litrem vody, půl hodiny je povaříme a pak nakrájíme na kousky. |
2 | Mezitím si připravíme krupky. Nejprve je propláchneme studenou vodou, potom vařící a v té je necháme půl hodiny spařit, při čemž dvakrát vodu vyměníme. Větší nakládané okurky nakrájíme na kousky, zalijeme je 150 ml vařící vody, 5 minut povaříme, přilijeme 150 ml okurkového nálevu a ještě 10 minut vaříme. |
3 | Nakrájené předvařené ledvinky vhodíme do 1,5 l vařící vody, vaříme půl hodiny, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, menší celer, petržel a spařené krupky, za dalších 10 minut na kostky nakrájené brambory a nasekanou cibulku. |
4 | Když jsou brambory měkké, přidáme okurky i s nálevem, polévku osolíme, okořeníme bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a ještě 15 minut povaříme. Nakonec přidáme sekanou petrželku s koprem a stáhneme z ohně. |
5 | Rassolnik podáváme se zakysanou smetanou, kterou přidáváme až do talířů. |