Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa
Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57676 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
4 ks | Brambory |
2 ks | Citrony |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
300 g | Fazole |
2 ks | Jablka |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata |
600 g | Skopová plec |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
6 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 11,4mg |
Draslík | 472,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Citrony, Cukr krupice, Jablka, Kopr čerstvý, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole, Libeček, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Skopová plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa postup přípravy receptu:
1 | Skopovou plec rozkrájíme na kostky, zalijeme dvěma litry vody, přidáme den předem namočené malé fazole a vaříme asi 90 minut. Maso poté drátěnou naběračkou z hrnce vyjmeme, na másle po všech stranách opečeme, následně ho vrátíme do vývaru a vaříme do měkka. K masu postupně přidáváme oloupané rozčtvrcené brambory, pokrájená rajčata a na kostky nakrájená (jádřinců zbavená) jablka. |
2 | Asi 15 minut před koncem vaření bozbaš osolíme, okořeníme tlučeným pepřem, sladkou paprikou, přidáme cukr a ochutíme šťávou ze 2 citronů, sekanou petrželkou, koprem i libečkem. |
3 | Polévku rozdělíme do talířů, do každého přidáme lžíci zakysané smetany a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k namočení fazolí.