Zapečený sýr s vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený sýr s vejci
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 57706 |
Ingredience
Příprava | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Postup | |
125 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
2 g | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Strouhanka |
4 g | Sůl |
100 g | Sýr Gruyére |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 191,7mg |
Draslík | 119,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 378,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Strouhanka, Sůl, Sýr Gruyére, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený sýr s vejci postup přípravy receptu:
1 | Příprava: zapékací mísu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C. |
2 | Postup: sýr Gruyére nastrouháme, petželku posekáme nadrobno, vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. V hlubší míse smícháme strouhanku s nastrouhaným sýrem, směs zalijeme mlékem, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, dobře promícháme. Směs ochutíme solí i pepřem a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Sýrovou směs poté velice opatrně "zabalíme" do pevného bílkového sněhu, vzniklou hmotu přemístíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Jestli je pokrm už upečený, zjistíme nejlépe zapíchnutím špejle - když zůstane suchá, je pokrm hotový. Takto upečený sýr podáváme horký, poslouží jako hlavní chod. |
Poznámka
Servírujeme teplé.