Bio-knedlíky se špaldovou moukou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bio-knedlíky se špaldovou moukou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57953 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
10 g | Droždí |
50 g | Dýňová semínka |
300 g | Krupice dětská |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
100 g | Mouka špaldová |
50 g | Semínka slunečnicová loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vaření | |
---|---|
1 polévková lžíce | Sůl |
5 l | Voda pitná |
Na polití | |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 215,4mg |
Draslík | 182,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 411,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Dýňová semínka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Mléko plnotučné, Mouka špaldová, Semínka slunečnicová loupaná, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bio-knedlíky se špaldovou moukou postup přípravy receptu:
1 | Dýňová a slunečnicová semínka dáme do misky a zalijeme mlékem. Necháme namočené asi 2 hodiny. |
2 | Připravíme těsto: do mísy prosejeme špaldovou mouku, vsypeme dětskou krupici, přidáme rozdrobené čerstvé droždí, žloutky a sůl. Směs promícháme, poté přidáme semínka i s mlékem. Vypracujeme hladké polotuhé těsto, rozdělíme na 8 kousků. Do misky nasypeme polohrubou mouku, potravinářskou fólii nastříháme na čtverce přibližně 20 x 20 cm. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litru vody s 1 lžicí soli. |
3 | Rukama, které jsme namočili do studené vody, z každého dílu těsta vytvoříme malý kulatý knedlík, obalíme v polohrubé mouce a zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie, následně konce zakroutíme. Poté knedlík dotvarujeme do požadovaného tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, aby jsme se nespálili), knedlík rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět ho zabalíme a ještě dovaříme asi 4 - 5 minut. |
4 | Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, rozložíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme jako přílohu. |
Poznámka
Servírujeme teplé.