Jelení řízky se šípkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jelení řízky se šípkovou omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 58087 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Anglická slanina |
1,5 kávová lžička | Divočina |
600 g | Jelení kýta |
80 g | Marmeláda šípková |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
80 ml | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Víno červené |
100 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 131,1mg |
Draslík | 744,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 8,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Olej rostlinný, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jelení kýta, Marmeláda šípková, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Divočina nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Jelení řízky se šípkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Jelení kýtu očistíme, rozkrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením na divočinu. Takto připravené řízky zakapeme olejem a pod fólií necháme několik hodin marinovat. |
2 | Marinované řízky osmažíme zprudka na zbylém oleji (můžeme přilít i olej z marinády) z obou stran do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme v teple. Do výpeku vsypeme mouku, zarestujeme, zašleháme víno s vývarem, vmícháme šípkovou marmeládu a směs na mírném plameni za častého míchání provaříme. |
3 | V mezičase osmažíme plátky slaniny do křupava a položíme na ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. |
4 | Řízky podáváme přelité šípkovou omáčkou a ozdobené slaninou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.