Telecí řízky pražské - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí řízky pražské
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 5815 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Citrony |
100 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Salát hlávkový |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
4 plátek | Telecí kýta |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 145,0mg |
Draslík | 103,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 509,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Sůl, Telecí kýta, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Salát hlávkový, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Telecí řízky pražské postup přípravy receptu:
1 | Řízky na okrajích pouze utřeme navlhčenou utěrkou. Kraje odblaníme, na několika místech nakrojíme, aby se nám nekroutily. Poté je naklepeme, osolíme, upravíme tvar a zaprášíme moukou. |
2 | Na pánvi rozehřejeme máslo a upravené řízky na něj vložíme a pečeme po obou stranách zhruba 3-5 minut, záleží na tloušťce řízků. Dáváme pozor, aby se máslo nepřipalovalo. |
3 | Hotové řízky pokládáme na horkou mísu. Šťávu na pánvi podlijeme trochou vývaru, krátce povaříme a poté šťávou přelijeme řízky. |
4 | Zároveň na menší pánvi rozehřejeme máslo, zlehka opečeme šunku nakrájenou na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, chvilku podusíme, přidáme rozšlehaná osolená vejce a necháme směs ztuhnout. |
5 | Takto připravenou směs podkládáme na řízky na horké míse. Řízky obložíme hlávkovým salátem zakapaným citrónovou šťávou a dílky citrónu. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme brambory vařené i smažené a saláty. Směs i řízky připravujeme současně, aby ani jeden z pokrmů nevychladl.