Karlovarský knedlík z ubrousku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 89 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karlovarský knedlík z ubrousku
Karlovarský knedlík z ubrousku
Celkový čas: | 89 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 64 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58206 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
60 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
4 ks | Žemle tuková |
Na vaření | |
---|---|
1 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Na potření ubrousku a knedlíku | |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 405,7mg |
Draslík | 249,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 423,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 800,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Žemle tuková, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Karlovarský knedlík z ubrousku postup přípravy receptu:
1 | Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a osmažíme je na 2 lžicích másla dozlatova. V míse utřeme máslo se solí, postupně přidáme 6 žloutků, které utřeme s máslem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hrubou a polohrubou mouku, promícháme ji a postupně za stálého míchání budeme přidávat k utřenému máslu se žloutky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nakonec do těsta přimícháme kostičky žemlí a zlehka zapracujeme sníh z bílků. |
2 | Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody s 1 lžicí soli. Na vál připravíme velký čistý plátěný ubrousek, který potřeme změklým máslem (2 lžíce). Těsto vyklopíme na střed utěrky, zformujeme ho do tvaru podlouhlé šišky, knedlík dobře zabalíme, konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody. Z provázků utvoříme poutka, která zachytíme za uši hrnce, tak se nám knedlík nebude dotýkat dna nádoby, přitom bude celý ponořený ve vodě. Vaříme zvolna přibližně 1 hodinu. |
3 | Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, hned potřeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce), strunou nebo nití nakrájíme plátky a servírujeme. |
4 |
|
5 | . |
Poznámka
Karlovarský knedlík podáváme jako přílohu k pečenému, uzenému nebo dušenému masu, omáčkám, k dušené zelenině apod.