Šaněžky, ruské vdolečky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šaněžky, ruské vdolečky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58220 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
300 g | Cukr krupice |
1,5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
40 g | Droždí |
350 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Šlehačka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 87g |
---|---|
Cholesterol | 287,6mg |
Draslík | 217,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 270,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Šlehačka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Šaněžky, ruské vdolečky postup přípravy receptu:
1 | V teplém mléce rozmícháme droždí, vsypeme polovinu polohrubé mouky a zaděláme kvásek. Zatímco vzchází, utřeme žloutky s cukrem do pěny a rozpustíme máslo. |
2 | Když kvásek vzejde, přidáme k němu půl lžičky soli, utřené žloutky, zbývající mouku a zaděláme těsto. Potom přilijeme máslo a těsto vypracujeme tak, aby se nelepilo na mísu ani k vařečce. Potom ho posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něho malé vdolečky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce je potřeme máslem a dáme ještě chvíli kynout. |
3 | Ze lžíce šlehačky, lžíce hladké mouky, lžíce másla a 1,5 lžíce moučkového cukru připravíme polevu, potřeme s ní bochánky a dáme do trouby na střední oheň péci na 12-15 minut. |
4 | Hotové šaněžky podáváme k čaji a kávě. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vykynutí těsta.