Okurky kvašené s hroznovým vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Okurky kvašené s hroznovým vínem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58564 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
250 g | Hroznové víno |
200 g | Kopr |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 kg | Okurky |
6 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 232,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hroznové víno, Okurky, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kopr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Okurky kvašené s hroznovým vínem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si velkou pětilitrovou okurkovou láhev, vypaříme ji a osušíme. Středně velké nakládačky namočíme na půl hodiny do vlažné vody, poté je v několika vodách vypereme a necháme okapat. Hrozny ne zcela dozrálého bílého vína rozstříháme na malé hrozínky a dobře omyjeme, zároveň opláchneme 4 vinné listy. Omyjeme svazek kopru, stroužky česneku oloupeme a každý rozkrojíme na 2 - 3 díly. |
2 | Na dno lahve nasypeme hladkou mouku smíchanou s 5 lžícemi soli a skládáme do ní okurky. Přitom je prokládáme vínem, snítkami kopru a dílky česneku. Navrch položíme vinné listy a lahev naplníme do třech čtvrtin studenou vodou. Zakryjeme talířkem a postavíme na slunné místo. |
3 | Tři až čtyři dny necháme kvasit, poté láhev přikryjeme ovázaným alobalem do kterého jehlou uděláme několik dírek a uložíme na chladnější místo. Nálev se zakalí a je možné, že při dalším kvašení i přeteče, proto pod láhev umístíme hlubší misku. |
4 | Asi po 3 týdnech jsou okurky vykvašené a můžeme je konzumovat. Po otevření lahve přeložíme okurky do menších sklenic, nálev přecedíme, přisolíme, převaříme, necháme vychladnout, nalijeme na okurky ve sklenicích, ty uzavřeme a uložíme v chladničce. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný ke kvašení okurek.