Krémová polévka z čekankových puků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka z čekankových puků
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58581 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
150 g | Anglická slanina |
575 g | Čekanka |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
50 g | Kopr |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
200 ml | Šlehačka |
1 kávová lžička | Sůl |
750 ml | Zeleninový vývar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 31,5mg |
Draslík | 481,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 56,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Čekanka, Cibule, Citronová šťáva, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kopr, Šlehačka, Zeleninový vývar nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Krémová polévka z čekankových puků postup přípravy receptu:
1 | Čekankové puky omyjeme pod tekoucí vodou a podélně je rozkrájíme na větší kusy. Při krájení odstraníme vnitřky puku a spodní konce listů. Omyjeme bylinky, necháme je okapat a nasekáme je nadrobno. |
2 | Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, ze slaniny odkrojíme kůži i nadbytečný tuk a krájíme na malé kostičky. |
3 | Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme slaninu i cibuli a opékáme, až cibule zesklovatí. Nesmí však začít hnědnout. |
4 | Zaprášíme hladkou moukou a minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájenou čekanku a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 5 minut, poté přilijeme smetanu a povaříme dalších 5 minut. |
5 | Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, citrónovou šťávu a ještě mírně prohřejeme. |
Poznámka
Pokud má polévka nahořklou příchuť, přidáme do ní lžičku cukru. Anglickou slaninu lze nahradit šunkou.