Zeleninový nákyp se špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový nákyp se špenátem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58585 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
50 g | Čedar |
100 g | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
50 g | Fazolové lusky |
100 g | Karotka |
150 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
450 g | Špenát |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 197,7mg |
Draslík | 173,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Karotka, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazolové lusky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Čedar, Špenát nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový nákyp se špenátem postup přípravy receptu:
1 | Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout. |
2 | V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout. |
3 | Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou. |
4 | V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce. |
5 | Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr. |
6 | Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Zeleninu můžeme libovolně obměňovat podle sezóny.