Recept

Zeleninový nákyp se špenátem

  • Rakousko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 58585

Ingredience

100 g Celer řapíkatý
1 ks Cibule
50 g Fazolové lusky
100 g Karotka
250 ml Mléko polotučné
40 g Mouka pšeničná hladká
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
1 špetka Muškátový oříšek
150 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř bílý
1 kávová lžička Sůl
4 ks Vejce slepičí
1 l Voda pitná
50 g Čedar
450 g Špenát

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 349 kcal
Kilojoule 1 459kJ
3% Sacharidy 12 g
35% Tuky 26 g
11% Sodík 228 mg
18% Bílkoviny 10 g

Zeleninový nákyp se špenátem postup přípravy receptu:

1

Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.

2

V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout.

3

Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou.

4

V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce.

5

Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr.

6

Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne.

Poznámka

Servírujeme teplé. Zeleninu můžeme libovolně obměňovat podle sezóny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept