Polenta s bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polenta s bylinkami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58619 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
50 g | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
250 g | Polenta |
30 g | Šalvěj |
1 kávová lžička | Sůl |
30 g | Tymián |
1 l | Zeleninový vývar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 8,0mg |
Draslík | 142,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 559,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Polenta, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Šalvěj, Tymián, Zeleninový vývar nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Polenta s bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Oprané a osušené bylinky – tymián, šalvěj i bazalku posekáme nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a do měkka je opečeme na rozehřátém másle. Nastrouháme Parmezán. |
2 | Ve větším širokém rendlíku přivedeme k varu zeleninový vývar. Když zažne vřít, vsypeme za stálého míchání polentu a vaříme 15 minut, až se kaše přestane lepit na stěny kastrolu. Nepřestáváme míchat, aby se nevytvořily žmolky a kaše se nepřipekla ke dnu. Přidáme nasekané bylinky, opečenou cibuli s česnekem, strouhaný Parmezán, osolíme a opeříme. |
3 | Mělkou misku o velikost 20 x 30 cm vymažeme olejem, lžící do ní přendáme polentu, povrch uhladíme a necháme přibližně 20 minut chladit. |
4 | Vystydlou polentu nakrájíme na čtverce a prudce grilujeme asi 5 minut po každé straně. |
5 | Pokud použijeme ke grilování plech, lehce jej potřeme olejem a rozpálíme, až začne stoupat kouř. Vložíme porce polenty a grilujeme z každé strany 3 minuty, až se okraje začnou trochu připékat. |
Poznámka
Servírujeme teplé.