Smažené koule z hrachové kaše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smažené koule z hrachové kaše
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58648 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
75 g | Hrách zelený sušený |
1 špetka | Kmín římský |
2 polévková lžíce | Kokos strouhaný |
50 g | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
200 g | Olej kukuřičný |
1 ks | Paprika červená |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 61,3mg |
Draslík | 134,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,4mg |
Vitamín E | 6,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín římský, Olej kukuřičný, Paprika červená, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách zelený sušený, Kokos strouhaný, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Smažené koule z hrachové kaše postup přípravy receptu:
1 | Hrách zalijeme vlažnou vodou a necháme nejméně čtyři hodiny nabobtnat. Poté scedíme, vsypeáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka minimálně 20 minut. |
2 | Očištěnou mrkev, zázvor a papriku zbavenou semínek pokrájíme na kousky. |
3 | Hrách scedíme, přidáme k němu nakrájenou zeleninu se zázvorem a vše rozmixujeme na kaši. Přidáme kokos, sůl, pepř, římský kmín, mouku, vejce a promícháme. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se dala dobře tvarovat. Podle potřeby případně přidáme vodu nebo mouku. |
4 | Směs rozdělíme na 16 dílů, ze kterých vytvarujeme koule. |
5 | V hluboké pánvi rozehřejeme olej na 170°C (kousek chleba by v něm měl zezlátnout za 3 minuty), ve kterém koule smažíme po částech asi 5 minut. Necháme je okapat na papírovém ubrousku. Podáváme teplé. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k namočení hrachu.