Slávky grilované se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slávky grilované se sýrem
Slávky grilované se sýrem
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 7 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58663 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
700 g | Mušle slávky |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
20 g | Petržel - nať |
60 g | Sýr Parmezán |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 39,5mg |
Draslík | 451,9mg |
Vláknina | 350,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Mušle slávky, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slávky grilované se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Slávky nasypeme do dřezu, drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty a cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě. |
2 | Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, bez váhání vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou. |
3 | Slávky i víno dáme do kastrolu. Přikryjeme a 5 minut vaříme, než se mušle otevřou. Průběžně protřepáváme. |
4 | Slávky vybereme lžící s otvory. Tekutinu, ve které se mušle vařily, vylijeme. |
5 | Nastrouháme Parmezán, rozmačkáme česnek. V míse smícháme olej s pěti lžícemi sýra a s česnekem, směs odložíme stranou. |
6 | Když slávky trochu vystydnou, vyloupeme je. Neotevřené mušle vyhodíme. Křídla lastur oddělíme, polovinu jich vyhodíme, zbytek rozložíme do jedné vrstvy do velké mělké zapékací misky. |
7 | Do každé lastury vložíme maso slávky, na něj trochu sýrové směsi. |
8 | Zapékací mísu umístíme asi 10 cm pod horký gril a grilujeme asi 2 minuty, až se sýr začne tavit. |
9 | Posypeme zbytkem sýra a petrželkou. Podáváme teplé. |
Poznámka
Servírujeme teplé.