Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58806 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Houby čerstvé |
1000 g | Kuře |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Nové koření |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
100 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 203,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Kuře, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nové koření, Pepř bílý mletý nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku postup přípravy receptu:
1 | Středně velké kuře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a velkou mrkev očistíme, přidáme ke kuřeti. Zalijeme 2 litry vody, přidáme 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 8 snítek petrželky bobkový list a 4 kuličky nového koření. Uvedeme do varu a vaříme do měkka, cca 45 minut. Mezitím rozkrájíme šalotku a čerstvé houby. |
2 | Zeleninu i kuře z hrnce vyndáme, vývar přecedíme. Kuře vykostíme, maso rozkrájíme na kusy a vařenou zeleninu na kostky. V hluboké pánvi na střední teplotu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Přilijeme 800 ml vývaru, rozšleháme, přidáme zeleninu s kuřecím masem a frikasé 10 minut povaříme. |
3 | Mezitím v jiné pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět pokrájenou šalotku, přidáme nakrájené houby a opékáme 7 - 10 minut, než houby změknou a tekutina se vyvaří. |
4 | Houbovou směs přidáme do hotového frikasé a postupně vmícháváme víno i zakysanou smetanu. |
5 | Hotový pokrm opatrně prohřejeme a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.