Kuře na toskánský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuře na toskánský způsob
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58810 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Kapary |
1000 g | Kuře |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
100 g | Olivy černé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
300 g | Rajčata |
1 polévková lžíce | Rozmarýn |
1 kávová lžička | Šalvěj |
2 kávová lžička | Sardelová pasta |
400 g | Špagety, Makarony vařené |
1 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 150,0mg |
Draslík | 616,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 786,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,8mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citrony, Cukr krupice, Kuře, Rajčata, Špagety, Makarony vařené, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Sardelová pasta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rozmarýn, Šalvěj nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kuře na toskánský způsob postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme česnek, nakrájíme na kousky a utřeme s několika lístky rozmarýnu, půl lžičkou soli a půl lžičkou mletého pepře. Směs promícháme se 3 lžícemi olivového oleje. |
2 | Omyté a osušené středně velké kuře rozdělíme na 8 porcí, které zploštíme, potřeme česnekovou směsí a vložíme v zakryté míse na hodinu do chladničky. |
3 | Mezitím ve vařící vodě spaříme malá rajčata, poté je sloupneme a rozpůlíme. Vymačkáme šťávu z jednoho citronu, dále nasekáme šalvěj s rozmarýnem a napříč překrájíme vypeckované černé olivy. |
4 | Ve velké hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme lžíci olivového oleje, na něm do zlatohněda opečeme polovinu porcí kuřete (5 minut po každé straně). Opečené maso vyndáme na talíř, na pánev přidáme zbytek oleje, na něm opečeme druhou polovinu kuřete. |
5 | Potom do pánve vrátíme maso z talíře, přisolíme, přidáme lžíci cukru, přilijeme suché bílé víno s citronovou šťávou a přidáme rajský protlak s půlkami rajčat. Pánev přikryjeme, při střední teplotě dusíme 15 - 20 minut. Do pánve přimícháme nasekané bylinky, olivy, kapary a sardelovou pastu. Stáhneme z plotny a necháme 5 minut odležet. |
6 | Porce kuřete rozdělíme na nahřáté talíře, přidáme vařené těstoviny, přelijeme omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování.