Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony
Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58858 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
350 g | Kuřecí maso vařené |
250 g | Listové těsto |
60 g | Máslo čerstvé |
280 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián |
1 ks | Vejce slepičí |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 105,1mg |
Draslík | 422,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 71,3mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Sůl, Vejce slepičí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kuřecí maso vařené, Listové těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Tymián nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony postup přípravy receptu:
1 | V kastrolu na másle lehce osmahneme na kolečka pokrájený pórek s nadrobno rozsekanou cibulí a prolisovaným česnekem. Poté přidáme překrojené malé žampiony, za stálého míchání je zvolna opékáme. Když pustí šťávu, přidáme mouku, minutu mícháme a stáhneme z plotny. Základ osolíme, postupně přiléváme mléko a mícháme, až vznikne hladká omáčka, kterou necháme trochu vystydnout. |
2 | Vařené kuřecí maso rozkrájíme na proužky a spolu se lžící nasekaného tymiánu přimícháme do omáčky. Směs vlijeme do koláčové zapékací mísy o průměru asi 23 cm a okraje mísy nad vrstvou směsi potřeme rozšlehaným vejcem. |
3 | Na pomoučeném válu vyválíme listové těsto na kruh, rozměrem o 3 cm přesahující misku. Z okraje kruhu odřízneme proužek, kterým vyložíme stěny zapékací mísy potřené vejcem. Proužek těsta také potřeme a obsah mísy přiklopíme připraveným těstovým kruhem. Okraje kruhu i proužku těsta přimáčkneme k sobě a povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zlatova po dobu 35 minut. |
4 | Koláč naporcujeme a podáváme horký. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Jako příloha se hodí smažené hranolky a vařená zelenina. K přípravě tohoto koláče můžeme zužitkovat i zbytky pečeného nebo uzeného kuřete.