5
Ověřený recept
5 3 Tradiční česká vánočka 5 1

Jednoduchý recept Tradiční česká vánočka Česko

Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor: Marcela Mikešová
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 59049

Ingredience

1 kávová lžička Citronová kůra
100 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
42 g Droždí
50 g Mandle
250 ml Mléko polotučné
1000 g Mouka polohrubá
150 g Máslo čerstvé
50 g Rozinky
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie
541 kcal
Kilojoule 2 262kJ
24% Sacharidy
87g
22% Tuky
16g
25% Bílkoviny
14g
2% Sodík
35,4mg
Uhlovodany 86g
Cholesterol 119,1mg
Draslík 121,0mg
Vláknina 7g
Vitamín A 114,9mg
Vitamín B6 0,1mg
Vitamín B12 0,0mg
Vitamín C 0,4mg
Vitamín E 0,2mg
Vápník 0,0mg
Železo 17,5mg
Kompletní hodnoty

Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.

Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.

Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Suroviny Droždí, Mandle, Rozinky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

  • Tradiční česká vánočka
  • Tradiční česká vánočka
  • Tradiční česká vánočka
  • Tradiční česká vánočka
  • Vložit obrázek

Tradiční česká vánočka postup přípravy receptu:

1

Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.

2

Do mísy prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné, vlahé máslo, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec vmícháme předem spařené, oloupané, najmeno nasekané mandle (trochu ponecháme na ozdobu) a omyté rozinky.

3

Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně asi 2 hodiny.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Spodní díl vánočky pleteme ze 4 válečků, na ně posadíme cop pletený ze 3 válečků a navrch položíme zbylé dva upletené válečky, jejichž konce podsuneme pod vánočku.

5

Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Na koncích a doprostřed vánočky zapíchneme špejle, zabrání rozpečení těsta do stran.

6

Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme vánočku asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě.

Poznámka

Množství mléka upravíme podle potřeby tak, aby těsto mělo správnou konzistenci.

Komentáře a hodnocení

Přidat komentář

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

5
Ověřený recept
blink grin love mad sad sick smartass smile sorry sunglasses surprised tongue
MonikaU
Tradiční česká vánočka
Dosud jsem vánočky kupovala, ale když jsem vyzkoušela tuhle, asi by mi doma už kupovanou nejedli. Trvá to sice delší dobu kvůli kynutí, ale je výborná!

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

5
Ověřený recept
blink grin love mad sad sick smartass smile sorry sunglasses surprised tongue

Děkuji za komentář k receptu!


Ostatní uživatelé to jistě ocení.
 
×

Přidávat recepty

mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

PŘIDAT NOVÝ RECEPT

 

Tipy z kuchařova rádce

Čím nahradit vejce?

Potřebujete vajíčka na obalení, do sekané či lívanců a zrovna žádné nemáte? Jedno slepičí vajíčko nahradí důkladně rozšlehaná lžička lněného semínka s třemi…

Loupání vařených vajec

Natvrdo uvařená vejce snáze oloupeme, když skořápku po uvaření naklepeme a teprve potom vejce zchladíme ve studené vodě.

Citronová kůra

Citronovou kůru snadněji nastrouháme, když předtím citron na chvíli vložíme do chladničky.

Mohlo by Vás zajímat

Nejnovější recept

Mátový sirup

Autor: mikes

  • Počet porcí10 os.
  • Čas přípravy15 min
  • Čas vaření20 min
 
TOPlist