Jednoduchý recept

Tradiční česká vánočka

  • Česko
Palec nahoru
3
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 3 Tradiční česká vánočka 5 1
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (38%)
ID receptu: 59049

Ingredience

1 kávová lžička Citronová kůra
100 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
42 g Droždí
50 g Mandle
250 ml Mléko polotučné
1000 g Mouka polohrubá
150 g Máslo čerstvé
50 g Rozinky
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 541 kcal
Kilojoule 2 262kJ
24% Sacharidy 87 g
22% Tuky 16 g
2% Sodík 35 mg
25% Bílkoviny 14 g

Tradiční česká vánočka postup přípravy receptu:

1

Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.

2

Do mísy prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné, vlahé máslo, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec vmícháme předem spařené, oloupané, najmeno nasekané mandle (trochu ponecháme na ozdobu) a omyté rozinky.

3

Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně asi 2 hodiny.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Spodní díl vánočky pleteme ze 4 válečků, na ně posadíme cop pletený ze 3 válečků a navrch položíme zbylé dva upletené válečky, jejichž konce podsuneme pod vánočku.

5

Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Na koncích a doprostřed vánočky zapíchneme špejle, zabrání rozpečení těsta do stran.

6

Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme vánočku asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě.

Poznámka

Množství mléka upravíme podle potřeby tak, aby těsto mělo správnou konzistenci.

Komentáře a hodnocení

 
MonikaU
Tradiční česká vánočka
Dosud jsem vánočky kupovala, ale když jsem vyzkoušela tuhle, asi by mi doma už kupovanou nejedli. Trvá to sice delší dobu kvůli kynutí, ale je výborná!

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
3
Palec dolu
0
5
Ověřený recept