Recept

Čokoládový nadýchaný dort

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (18%)
ID receptu: 59427

Ingredience

Korpus
85 g Cukr moučkový
90 g Hladká mouka pšeničná světlá
40 g Kakao - prášek
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
150 ml Mléko plnotučné
3 polévková lžíce Olej rostlinný
1 kávová lžička Tresť vanilková
1 ks Vejce slepičí
50 ml Voda pitná
Krém
400 g Smetana
1 polévková lžíce Voda pitná
200 g Čokoláda 70% kakao
0,8 kávová lžička Želatina v prášku

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 223 kcal
Kilojoule 932kJ
6% Sacharidy 22 g
18% Tuky 14 g
0% Sodík 9 mg
8% Bílkoviny 5 g

Čokoládový nadýchaný dort postup přípravy receptu:

1

Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů.

2

Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek.

3

V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.

4

Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.

5

Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct.

6

Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme.

7

Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.

8

Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí.

9

Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit

10

Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept