Musaka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 5965 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 ks | Brambory |
1 ks | Cibule |
3 ks | Lilek |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko polotučné |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý celý |
3 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
1 hrst | Sýr Eidam cihla 40% |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
500 g | Vepřové maso mleté |
2 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 211,8mg |
Draslík | 941,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 518,2mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Lilek, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vepřové maso mleté, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Musaka postup přípravy receptu:
1 | Podélně na 1cm plátky nakrájíme neoloupané lilky, nasolíme a hodinu necháme vypotit. |
2 | Nastrouhanou cibuli spaříme s vodou, přidáme máslo a osmahneme. Přidáme maso, sůl, pepř a osmažíme. |
3 | Zalijeme vínem, povaříme a přidáme propasírovaná rajčata. Podlijeme a podusíme. |
4 | Po vychladnutí přidáme ušlehané bílky. |
5 | Na vymazaný pekáč dáme lilky a potřeme máslem, rozprostřeme vrstvu masové směsi, poklademe plátky brambor a potřeme máslem. Střídáme vrstvy a končíme lilkem, zalijeme bešamelem a 45 minut pečeme. |
6 | Bešamel připravíme tak, že rozpustíme máslo, přidáme mouku, osmahneme a přidáváme mléko, žloutky, povaříme a vmícháme sýr. |