Domácí veka

40 min.
Česká republika

Ingredience

    • 0,75kostkaDroždí
    • 3lžíceOlej olivový
    • 2lžičkySůl
    • 250mililitrůVoda pitná
    • 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
321 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
5 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
3 g
Vápník
17 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Hladkou mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Potom přidáme olivový olej (2 polévkové lžíce), sůl a zbylou vodu. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme velký bochník. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
  • 3
    Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části a vyválíme z nich válečky. Necháme je 20 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.
  • 4
    Nakonec veky potřeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia 20 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 24. 1. 2016
Domácí veka
Menší polovinou droždí je myšleno o něco méně, než polovina kostky.
Anonymní uživatel
so 23. 1. 2016
Domácí veka
Recept jsem připravovala z ingrediencí na 5 porcí. Droždí může být i méně, bude stačit i menší polovina. Přidávala jsem k droždí navíc oproti receptu půllžičku cukru na podporu dobrého kynutí, sůl jsem smíchala s moukou hned. Příště dám méně, asi 1,5 zarovnané lžičky, večky jsou na mě dost slané. Měla jsem nějakou "žíznivou" mouku, tak jsem musela přidat navíc cca 2 lžíce vody, ale to je opravdu podle použité mouky. Pokud bude někdo chtít velikostně veku jako z obchodu, tak těsto nebude dělit na 3 díly, ale upeče jednu veku. Po rozdělení to jsou tři minivečky :-) Jinak hodnotím kladně.🙂