Jednoduchý recept

Domácí veka

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Domácí veka 5 1
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (32%)
ID receptu: 60071

Ingredience

0,8 kostka Droždí
400 g Mouka pšeničná hladká T 650
3 polévková lžíce Olej olivový
2 kávová lžička Sůl
250 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 321 kcal
Kilojoule 1 345kJ
16% Sacharidy 58 g
7% Tuky 5 g
0% Sodík 2 mg
16% Bílkoviny 9 g

Domácí veka postup přípravy receptu:

1

Hladkou mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek.

2

Potom přidáme olivový olej (2 polévkové lžíce), sůl a zbylou vodu. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme velký bochník. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části a vyválíme z nich válečky. Necháme je 20 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.

4

Nakonec veky potřeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia 20 minut.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Domácí veka
Recept jsem připravovala z ingrediencí na 5 porcí. Droždí může být i méně, bude stačit i menší polovina. Přidávala jsem k droždí navíc oproti receptu půllžičku cukru na podporu dobrého kynutí, sůl jsem smíchala s moukou hned. Příště dám méně, asi 1,5 zarovnané lžičky, večky jsou na mě dost slané. Měla jsem nějakou "žíznivou" mouku, tak jsem musela přidat navíc cca 2 lžíce vody, ale to je opravdu podle použité mouky. Pokud bude někdo chtít velikostně veku jako z obchodu, tak těsto nebude dělit na 3 díly, ale upeče jednu veku. Po rozdělení to jsou tři minivečky :-) Jinak hodnotím kladně.smile
 
Aleisa
Domácí veka
Menší polovinou droždí je myšleno o něco méně, než polovina kostky.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept