Babiččina zelňačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Babiččina zelňačka
Babiččina zelňačka
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Alka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (4%) |
ID receptu: | 60117 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
225 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
2 ks | Klobása debrecínská |
1 špetka | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
5 ks | Nové koření |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
5 ks | Pepř černý celý |
2 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
300 g | Zelí kysané |
200 ml | Smetana |
1 polévková lžíce | Tuk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 127,4mg |
Draslík | 319,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 405,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Paprika mletá sladká, Vejce slepičí, Voda pitná, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása debrecínská, Mouka pšeničná hladká, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bobkový list, Kmín drcený, Nové koření, Pepř černý celý, Smetana nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Babiččina zelňačka postup přípravy receptu:
1 | Na tuku osmahneme cibulku a klobásu nakrájenou na kolečka, zasypeme paprikou, promícháme a hned zalijeme vodou (asi 2 litry) a zelím, které jsme předtím pokrájeli. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a osolíme. |
2 | Do jiného hrnce dáme vařit brambory. |
3 | Hladkou mouku rozmícháme ve skleničce vody a přidáme do polévky za stálého míchání, když je zelí měkké. |
4 | Rozšleháme vejce a také přidáme do polévky. |
5 | Nakonec zalijeme polévku smetanou a případně dochutíme podle potřeby. |
6 | Do hotové polévky přidáme uvařené brambory. |
Polévka byla výborná. Zelí jsem propláchla. Místo záklechtky jsem si udělala jišku na sádle. Přidala jsem nakonec ještě stroužek česneku a půl kostky bujonu, ale i bez těchto ingrediencí byla moc, moc dobrá.
Stejně dobrá jako na Slovensku v Kolibě