Bábovka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 60237 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 balení | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Kakao |
1 balení | Kypřící prášek do pečiva |
40 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
150 ml | Olej rostlinný |
3 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 98,0mg |
Draslík | 69,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 105,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Olej rostlinný, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kakao, Kypřící prášek do pečiva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, olej, teplou vodu a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. |
2 | 2/3 připraveného těsta vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. |
3 | Zbylé těsto promícháme s kakaem a vlijeme na světlé těsto. |
4 | Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 20 minut, potom při 180 stupních Celsia dopékáme ještě 25 minut. |
5 | Po upečení bábovku vyklopíme a vychladlou pocukrujeme moučkovým cukrem. |
Perfektní bábovka. Recept je snadný, rychlý, levný a velice chutný. S těstem se velice dobře pracovalo. Akorát se mi podařilo, že tmavá část se dostala nahoru i když jsem ji nalila jako druhou. Nevadí, na vzhledu a chuti tomu neubralo :)
Moc se mi nelíbí, že kakao mám vmíchat do druhé poloviny těsta až po přidání bílkového sněhu... Mám za to, že pak je tam ten sníh na nic, protože kakao musím dobře vmíchat.