Máslový piškot - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslový piškot
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 60285 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
500 g | Jahody |
0,5 balení | Kypřicí prášek do pečiva |
125 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Tuk |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 191,7mg |
Draslík | 96,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 188,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jahody, Kypřicí prášek do pečiva, Strouhanka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Máslový piškot postup přípravy receptu:
1 | V míse ušleháme celá vejce s cukrem do pěny. Vešleháme rozpuštěné, prochladlé máslo a zlehka vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. |
2 | Těsto rozetřeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané remosky. Poklademe omytými, okapanými jahodami. |
3 | Moučník pečeme 20-25 minut. |
Moučník jsem pekla v menší remosce Originál o průměru 22 cm s hliníkovou mísou, celkem od zapnutí 40 minut a 10 minut jsem ještě nechala moučník v remosce s přiklopeným víkem po vypnutí (zbytkové teplo). Kratší dobu se bude péct v remosce o větším průměru, moučník bude nižší. V receptu velikost remosky není uvedena. Do těsta jsem přidala navíc trochu vanilkového cukru a pár kapek citronového aroma od Dr. Oetkera a jahod mně stačilo 400 g. Remosku jsem nevymazávala, ale použila na vyložení papír na pečení, moučník jde díky němu po kratším zchládnutí vyjmout. Vždy vystřihnu kolo o větším průměru než je dno, zmuchlám do koule a následně rozprostřu. Papír nesmí dosahovat až na topné těleso, připaloval by se. Jahody na těstě drží na povrchu, nepropadnou se jako např. u bublaniny. Tím že jsou šťavnaté, tak se tato šťáva trochu připalovala při pečení na okrajích nádoby kde stekla, ale po vychlazení moučníku se dala odstranit. Bála jsem se, aby se moučník propekl i středem, ale propečený byl. Aby moučník při servírování vypadal lákavěji, tak půjde dozdobit např. šlehačkou, kouskem čerstvé jahody a meduňkou nebo mátou.