Koblížky s citrónem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koblížky s citrónem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60361 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 ks | Citrony |
100 g | Cukr moučka |
2 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
255 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Rum |
120 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučka |
1 kávová lžička | Vanilkový cukr |
Koblížky s citrónem | |
1 l | Olej stolní |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 580,2mg |
---|---|
Cholesterol | 35,7mg |
Draslík | 15,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 29,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Olej rostlinný, Rum, Vejce slepičí, Olej stolní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka, Kypřící prášek do pečiva, Sůl, Cukr moučka, Vanilkový cukr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Koblížky s citrónem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Vajíčka rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme do misky kůru. Bílky si vyšleháme na sníh. |
2 | V druhé misce vymícháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme k nim lahůdkovou zakysanou smetanu, olej, rum a nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Směs dobře smícháme a dáme ji k připravené mouce. Těsto dobře propracujeme a nakonec přimícháme našlehané bílky. Znovu vše propracujeme, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho odpočinout na 1 hodinu do chladničky. |
3 | Těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho vyválíme do výšky asi 3 cm. Formičkou o průměru 4-5 cm vykrojíme koblížky. Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej podle návodu. Z koblížků před smažením metličkou odstraníme přebytečnou mouku. Smažíme z každé strany 3-4 minuty do zlatohněda, bez použití fritovacího koše. |
4 | Usmažené koblížky poklademe na chvilku na papírovou utěrku. Pak je dáme na servírovací mísu, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. |