Máslové větrníčky s čokoládovou čepicí

85 min.
Francie

Ingredience

  • Na potření plechu
    • 85gramůMáslo
  • Poleva
    • 275gramů70% čokolada LIDL
    • 120mililitrůVoda pitná
  • Šlehačka
    • 250mililitrůSmetana na šlehání
  • Těsto
    • 85gramůMáslo
    • 120mililitrůVoda pitná
    • 55gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 55gramůMouka polohrubá
    • 1špetkaSůl
    • 2špetkyKypřící prášek do pečiva
    • 3kusyVejce slepičí
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
430 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
26 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
754 mg
Cukr
268 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Plech na pečení potřeme máslem. Do mísy odvážíme mouku, kterou promícháme se špetkou soli a 2 špetkami kypřícího prášku do pečiva. V misce si vyšleháme jedno vejce. Troubu si vyhřejeme na 200°C.
  • 2
    V hlubším rendlíku přivedeme vodu s máslem k varu. Jakmile je máslo rozpuštěné, vsypeme do něj všechnu mouku, směs stále mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stěn. Těsto vaříme přibližně 2 minuty.
  • 3
    Do vychladlého těsta postupně přimícháme 2 vejce a 1 rozšlehané vejce. Těsto dobře propracujeme. Těsto vykrajujeme pomocí polévkové lžíce a kopečky těsta klademe na pomaštěný plech. Než větrníčky dáme do trouby, postříkáme je vodou. Pečeme je přibližně při 180°C 20-25 minut, pak troubu přepneme na horkovzduch, snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě asi 10 minut. Větrníčky se musí vyfouknout a být sušší. Během pečení troubu neotvíráme, ale po upečení je necháme vychladnout v otevřené troubě.
  • 4
    V hrnci přivedeme k varu asi 1-2 litry vody na vodní lázeň. Ze smetany a cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Vychladlé větrníky příčně rozkrojíme, spodní vrstvu naplníme šlehačkou a zakryjeme je druhou polovinou.
  • 5
    Připravíme si polevu z kvalitní čokolády: do misky si nalámeme kousky čokolády a přilijeme 120ml horké vodv. Misku s čokoládou vložíme do vodní lázně. Během rozpuštění čokoládu vymícháme dohladka. Vzniklou polevou větrníky ozdobíme, až po zatuhnutí polevy je podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.