Lahodný letní zeleninový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodný letní zeleninový salát
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60415 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
160 g | Balkánský sýr |
1 ks | Cibule červená |
0,5 polévková lžíce | Kopr |
2 ks | Okurka salátová |
70 ml | Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce | Olivy nakládané |
1 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
2 ks | Paprika červená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Šalotka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 789,7mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Okurka salátová, Olivy nakládané, Paprika červená, Rajčata, Šalotka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Olej olivový extra panenský, Oregano čerstvé, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Balkánský sýr, Kopr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Lahodný letní zeleninový salát postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve omyjeme zeleninu, která by měla mít pokojovou teplotu: 2 menší salátové okurky i se slupkou a zralá rajčata nakrájíme na kostičky přibližně 1.5x1.5cm. Červené masité papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme též na menší kousky. Zeleninu dáme do mísy, ze které budeme servírovat. Snítky čerstvých bylinek (oregano, petrželku a kopr) omyjeme pod tekoucí vodou, vodu důkladně setřepeme, lístky otrháme, pokrájíme a přidáme k nakrájené zelenině. Vše pokapeme kvalitním olivovým olejem (60-70ml), promícháme se zeleninou tak, aby se vše obalilo olejovým filmem. Oloupanou malou cibuli šalotku a červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Balkánský sýr osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostky větší, než zelenina. Na zeleninu poklademe kolečka cibule a balkánský sýr. Vše posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a nakonec ozdobně rozložíme olivy, nakládané v oleji. Takto připravený salát nedáváme do chladničky, ale hned servírujeme. |
Poznámka
Balkánský sýr vybíráme kvalitní, pokud můžeme použijeme Fetu - řecký sýr. Salátové okurky by měly být mladé. Pokud nemáme čerstvé oregano, můžeme použít i sušené. K salátu podáváme bílé pečivo podle chuti, které před podáváním rozpečeme v troubě a potřeme ho utřeným česnekem.