Jablečný koláč se smetanou

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
687 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
36 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
4 g
Cukr
34 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.
  • 2
    Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.
  • 3
    Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.
  • 4
    Z odloženého těsta vytvoříme proužky.
  • 5
    Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.