Recept

Jablečný koláč se smetanou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 60602

Ingredience

Na těsto
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
2,5 polévková lžíce Med včelí
250 g Mouka pšeničná hladká
180 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
Na náplň
0,5 polévková lžíce Citronová šťáva
2,5 polévková lžíce Cukr krupice
1 polévková lžíce Cukr vanilka
6 ks Jablka
80 g Mandle
110 ml Smetana na šlehání
1 ks Vaječný bílek slepičí
3 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
Do formy
6 polévková lžíce Hrách loupaný

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 724 kcal
Kilojoule 3 031kJ
23% Sacharidy 82 g
53% Tuky 40 g
3% Sodík 53 mg
27% Bílkoviny 15 g

Jablečný koláč se smetanou postup přípravy receptu:

1

Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.

2

Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.

3

Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.

4

Z odloženého těsta vytvoříme proužky.

5

Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept