Recept

Francouzský jablečný koláč s mandlemi

  • Francie
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Francouzský jablečný koláč s mandlemi 5 1
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (98%)
ID receptu: 60620

Ingredience

1 ks Citrony
120 g Cukr krupice
1,4 kg Jablko
50 g Mandle plátky
5 polévková lžíce Marmeláda meruňková
2 polévková lžíce Mléko polotučné
300 g Mouka pšeničná hladká
250 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
300 g Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 540 kcal
Kilojoule 2 259kJ
15% Sacharidy 54 g
42% Tuky 31 g
1% Sodík 26 mg
12% Bílkoviny 7 g

Francouzský jablečný koláč s mandlemi postup přípravy receptu:

1

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.

2

Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.

3

Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.

4

Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.

5

Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.

6

Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.

7

Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody, 100 g másla asi 20 minut.

8

Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citronovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.

9

Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.

10

Podáváme se zakysanou smetanou.

Poznámka

Místo zakysané smetany můžeme použít créme fraiche.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept