Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 145 minut
Doba přípravy: 100 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 60756

Ingredience

Na křehké těsto
2 polévková lžíce Cukr krupice
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
125 g Mouka pšeničná hladká T 650
60 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
Na piškot
250 g Cukr krupice
50 g Kakaový prášek Bio
150 g Mouka polohrubá
60 g Máslo čerstvé
50 g Solamyl
7 ks Vejce slepičí
Na náplň
1 ks Cukr vanilka
0,3 kávová lžička Hřebíček mletý
4 polévková lžíce Likér třešňový
100 g Marmeláda višňová
0,5 ks Skořice celá
750 ml Smetana na šlehání
700 g Višně
300 ml Voda pitná
2 ks Ztužovač šlehačky
3 plátek Želatina bílá plátky
Na ozdobu
50 g Čokoláda hořká

Nutriční hodnoty jedné porce

53% Kalorie 1,047 kcal
Kilojoule 4 381kJ
27% Sacharidy 98 g
68% Tuky 51 g
6% Sodík 112 mg
30% Bílkoviny 17 g

Višňový dort postup přípravy receptu:

1

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.

2

V míse smícháme všechny přísady na křehké těsto, vypracujeme je dohladka, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.

3

Ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem na piškotové těsto. Až vyšleháme světlý krém, vyjmeme mísu z vodní lázně a dál šleháme, dokud krém nevychladne. V míse promícháme mouku s kakaovým práškem a Solamylem, máslo rozpustíme.

4

Sypkou směs po částech vmícháme do krému a poté vlažné máslo.

5

Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Po upečení necháme piškot asi 5 minut chladnout, poté vyklopíme na rovnou mísu a necháme zcela vychladnout.

6

Křehké těsto vyválíme do tvaru kruhu o průměru dortové formy, propícháme vidličkou, vložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vyjmutí necháme těsto vychladnout na plechu.

7

Vychladlé piškotové těsto podélně rozkrojíme na 3 pláty.

8

Na náplň opláchneme višně (kompotové scedíme – šťávu odložíme), vypeckujeme a lehce povaříme ve 200 ml vody. Povařené višně necháme vychladnout, poté je scedíme do misky (šťávu odložíme) a necháme okapat. Zhruba čtvrtinu višní odložíme na ozdobu.

9

V kastrolku necháme ve zbylé vodě asi 10 minut bobtnat plátky želatiny.

10

Šťávu z višní vlijeme do kastrolu, přidáme kousek skořice, hřebíček a zahříváme. Skořici odstraníme, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme ve šťávě rozpustit. Směs necháme vychladnout. Smetanu dobře ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači.

11

Placku z křehkého těsta potřeme rozmíchanou zavařeninou, na ni položíme jeden piškotový plát, pokropíme ho trochou višňového likéru, natřeme polovinou višňové šťávy, posypeme polovinou višní a potřeme asi čtvrtinou ušlehané smetany. Přiklopíme další piškotový plát a opakujeme, jako předešle. Přiklopíme posledním piškotovým plátem, který pokropíme zbylým likérem. Celý dort potřeme částí zbylé šlehačky (ostatní dáme do zdobicího sáčku) a zasypeme nastrouhanou čokoládou. Vrchní část ozdobíme šlehačkou pomocí zdobicího sáčku a odloženými višněmi.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept