Švýcarský ořechový dort

80 min.
Švýcarsko

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
659 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
32 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
4 g
Cukr
50 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na teplotu 190 °C.
  • 2
    Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
  • 3
    Vlašské ořechy a pistácie nahrubo posekáme. V silnostěnném kastrole rozpustíme máslo s cukrem na světle hnědý karamel, vmícháme smetanu. Do karamelové směsi přidáme ořechy a necháme přejít varem. Uvařenou směs vložíme do ledové lázně a za stálého míchání necháme vychladnout.
  • 4
    Z poloviny odpočinutého těsta vyválíme placku, vyložíme jím formu i s okraji. Těsto propícháme vidličkou a potřeme ořechovou náplní. Z druhé poloviny těsta odložíme kousek na ozdobení, zbylé těsto rozválíme na placku o průměru formy, položíme ho na náplň a přehrneme přes něj okraj spodního těsta.
  • 5
    Zbylé těsto rozválíme natenko, vykrájíme vykrajovátkem tvary a poklademe jimi povrch těsta. Na závěr těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.
  • 6
    Upečený dost necháme asi 25 minut chladnout ve formě, poté formu uvolníme, dort přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.