Recept

Švýcarský ořechový dort

  • Švýcarsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 60774

Ingredience

Na těsto
125 g Cukr krupice
315 g Mouka pšeničná hladká T 650
125 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
Na náplň
200 g Cukr krupice
20 g Máslo čerstvé
250 g Ořechy vlašské
60 g Pistácie
250 ml Smetana na šlehání
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Na vymazání
20 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

41% Kalorie 809 kcal
Kilojoule 3 385kJ
21% Sacharidy 77 g
70% Tuky 53 g
2% Sodík 42 mg
23% Bílkoviny 13 g

Švýcarský ořechový dort postup přípravy receptu:

1

Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na teplotu 190 °C.

2

Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout.

3

Vlašské ořechy a pistácie nahrubo posekáme. V silnostěnném kastrole rozpustíme máslo s cukrem na světle hnědý karamel, vmícháme smetanu. Do karamelové směsi přidáme ořechy a necháme přejít varem. Uvařenou směs vložíme do ledové lázně a za stálého míchání necháme vychladnout.

4

Z poloviny odpočinutého těsta vyválíme placku, vyložíme jím formu i s okraji. Těsto propícháme vidličkou a potřeme ořechovou náplní. Z druhé poloviny těsta odložíme kousek na ozdobení, zbylé těsto rozválíme na placku o průměru formy, položíme ho na náplň a přehrneme přes něj okraj spodního těsta.

5

Zbylé těsto rozválíme natenko, vykrájíme vykrajovátkem tvary a poklademe jimi povrch těsta. Na závěr těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.

6

Upečený dost necháme asi 25 minut chladnout ve formě, poté formu uvolníme, dort přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept