Dort s kávovou náplní a fondánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s kávovou náplní a fondánem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60780 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
40 g | Máslo čerstvé |
120 g | Mouka polohrubá |
20 g | Solamyl |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
100 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Káva mletá |
600 ml | Mléko plnotučné |
1 balení | Pudinkový prášek - čokoládový |
100 ml | Voda pitná |
4 plátek | Želatina bílá plátky |
Na polevu | |
200 g | Fondán |
2 polévková lžíce | Káva instantní |
60 g | Mandle plátky |
Na formu | |
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Pšeničná mouka hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 190,6mg |
Draslík | 197,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 188,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 632,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Káva mletá, Pudinkový prášek - čokoládový, Voda pitná, Želatina bílá plátky, Káva instantní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Solamyl, Mléko plnotučné, Fondán, Mandle plátky, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pšeničná mouka hrubá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Dort s kávovou náplní a fondánem postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C. |
2 | V míse utřeme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přimícháme po částech mouku, v které jsme rozmíchali Solamyl a sůl. Na závěr vmícháme rozpuštěné vlažné máslo. |
3 | Těsto dáme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené. |
4 | V mezičase si připravíme náplň. V misce necháme ve vodě rozpustit plátky želatiny. V polovině hrnku mléka rozšleháme pudinkový prášek s cukrem. Do zbylého vroucího mléka nasypeme mletou kávu a necháme přejít varem. Poté přecedíme do kastrolu a znovu přivedeme do varu, vmícháme rozpuštěný pudink v mléce a vymačkanou želatinu. Za stálého míchání necháme pudink zhoustnout. |
5 | Upečený dort necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. Poté dort podélně rozřízneme na 3 pláty. |
6 | Na plochou servírovací mísu položíme spodní plát, potřeme polovinou krému, přiklopíme dalším plátem těsta, potřeme zbylým krémem a přiklopíme posledním plátem dortu. |
7 | Fondán rozpustíme, smícháme s 2 lžícemi horké instantní kávy a celý dort potřeme. Dort podle vlastní fantazie ozdobíme plátky mandlí. |