Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 37 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem
Celkový čas: | 37 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60794 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Vařený chřest | |
---|---|
500 g | Chřest zelený |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Pažitka |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Gran Moravia |
200 g | Sýr Lučina - termizovaný |
1,5 l | Voda pitná |
Těsto na noky | |
2 špetka | Kypřící prášek do pečiva |
200 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Na vaření noků | |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 259,7mg |
Draslík | 148,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 543,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pažitka, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Gran Moravia, Sýr Lučina - termizovaný, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem postup přípravy receptu:
1 | Zelený chřest omyjeme, odřežeme spodní zdřevnatělé konce 2-3cm, vršky odřežeme a stonky nakrájíme na kousky přibližně 5cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5l vody se solí. Nakrájené stonky vaříme 2 minuty, pak přidáme vršky a vaříme je ještě 1 minutu. Poté je scedíme, necháme okapat, odložíme je do větší mísy, pokapeme rozpuštěným máslem a zakryjeme poklicí. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Do misky si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr. |
2 | Ve druhém větším hrnci přivedeme k varu přibližně 2-3 litry vody se solí. V míse vyšleháme vejce s vlažnou vodou a solí. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme, až vznikne téměř polotuhé těsto. Celý proces vymíchání těsta trvá přibližně 3-4 minuty. Těsto vykrajujeme lžičkou a vhazujeme je do vroucí vody. Noky vaříme při mírnější teplotě přibližně 1-2 minuty. Občas je promícháme, dáváme pozor, aby nám voda nevykypěla a jakmile noky vyplavou, vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme je do mísy ke chřestu. (Toto množství nokú vaříme minimálně na 2 etapy.) K horkým nokům hned přimícháme Lučinu a smetanu. Vše podle chuti dosolíme, opepříme, rozdělíme porce na talíře, každou porci posypeme pažitkou, nastrouhaným sýrem a servírujeme. |
Poznámka
Noky můžete použít už hotové - předvařené (polotovar). Uvaříte je podle návodu.