Recept

Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 37 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 12 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 60794

Ingredience

Vařený chřest
500 g Chřest zelený
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Pažitka
3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
4 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
200 g Sýr Lučina - termizovaný
0,5 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
Těsto na noky
2 špetka Kypřící prášek do pečiva
200 g Mouka polohrubá
0,5 kávová lžička Sůl
4 ks Vejce slepičí
500 ml Voda pitná
Na vaření noků
1 kávová lžička Sůl
3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 552 kcal
Kilojoule 2 311kJ
12% Sacharidy 44 g
42% Tuky 32 g
26% Sodík 519 mg
46% Bílkoviny 26 g

Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem postup přípravy receptu:

1

Zelený chřest omyjeme, odřežeme spodní zdřevnatělé konce 2-3cm, vršky odřežeme a stonky nakrájíme na kousky přibližně 5cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5l vody se solí. Nakrájené stonky vaříme 2 minuty, pak přidáme vršky a vaříme je ještě 1 minutu. Poté je scedíme, necháme okapat, odložíme je do větší mísy, pokapeme rozpuštěným máslem a zakryjeme poklicí. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Do misky si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr.

2

Ve druhém větším hrnci přivedeme k varu přibližně 2-3 litry vody se solí. V míse vyšleháme vejce s vlažnou vodou a solí. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme, až vznikne téměř polotuhé těsto. Celý proces vymíchání těsta trvá přibližně 3-4 minuty. Těsto vykrajujeme lžičkou a vhazujeme je do vroucí vody. Noky vaříme při mírnější teplotě přibližně 1-2 minuty. Občas je promícháme, dáváme pozor, aby nám voda nevykypěla a jakmile noky vyplavou, vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme je do mísy ke chřestu. (Toto množství nokú vaříme minimálně na 2 etapy.) K horkým nokům hned přimícháme Lučinu a smetanu. Vše podle chuti dosolíme, opepříme, rozdělíme porce na talíře, každou porci posypeme pažitkou, nastrouhaným sýrem a servírujeme.

Poznámka

Noky můžete použít už hotové - předvařené (polotovar). Uvaříte je podle návodu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept